Rouwknap, een uitleg voor kinderen

Rouwknap

Wat is rouwen nu precies? Dat is een moeilijke vraag; maar eigenlijk is rouwen datgene wat je doet om te begrijpen dat iemand er niet meer is. Of om in te zien dat een situatie voor altijd anders is. Jouw persoonlijk verlies is jouw gouden traan; de traan die anders is als al die andere tranen die je hebt gehuild. Rouwen maakt je bewust van het feit dat je levensverhaal veranderd is. En rouwen zorgt ervoor dat je uiteindelijk zelfs weer zin hebt om dingen te doen.

Moet je voor rouwen knap zijn?

Jazeker, want rouwen is best moeilijk en kost veel tijd en energie. Rouwen is eigenlijk nooit helemaal klaar. Soms komt het een tijd niet en dan weer een lange tijd wel. Maar het fijne is dat iedereen kan rouwen, want iedereen is knap. Iedereen is knap op verschillende manieren en dit is van invloed op je rouwproces; de manier waarop je het persoonlijk verlies dat je meemaakt integreert in je dagelijks leven. Als er zoveel verschillende manieren zijn om knap te zijn dan zijn er ook uiteenlopende manieren om te rouwen; iedereen is rouwknap. Er is niet slechts één manier om te werken aan je verlies. Soms moet je anderen laten zien hoe jij rouwt omdat ze het niet helemaal snappen. Maar dat kun je wel, want jij bent rouwknap!

Ik rouw knap, op mijn manier

Ik werk aan mijn gouden traan

Ik leer om mijn gouden traan, aan anderen te laten zien.

Ik neem mijn verlies voor altijd mee. 

Want dit is mijn leven.

 

vierkantje 05

 

 

 

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone