Het kind volgen is goud waard!

Mijn gouden traan kreeg twee weken geleden een bericht van een leerkracht: het zusje (3,5) van een kleuter (5,5) was overleden. Dit zusje overleed na een lang ziekbed. Of Mijn gouden traan nog tips had: datgene wat mij te binnen schoot en enige handreiking stuurde ik naar de desbetreffende leerkracht.

Vandaag kreeg ik terugkoppeling. En wat heeft deze leerkracht de leerling prachtig gevolgd in de eigen behoeften: de uniciteit in het rouwproces spreekt al op jonge leeftijd.

Het meisje was blij weer op school te zijn. Omdat er een vakantie tussen zat, was het meisje twee weken niet naar school geweest. De erkenning van de juf was voor dat moment voldoende. Herkenning in de vorm van bijvoorbeeld een gedenkplekje was niet nodig. Het meisje wilde dat niet.

De juf gaf aan dat ze extra aandacht had voor het meisje, een schouderklopje, een extra knuffel; warmte en veiligheid. Essentieel voor het meisje op dat moment.

Op de dag van de uitvaart heeft de juf met de andere kinderen een mooi gesprek gevoerd over de begrafenis. Bovendien ging de juf met een aantal collega’s naar de uitvaart. ┬áZeer waardevol voor het meisje: de juf weet ervan, want ze was erbij. Opnieuw erkenning. Niet alleen voor nu maar ook voor straks.

Samen met de kinderen uit de klas heeft de juf een mooi troostcadeau geknutseld voor het meisje. Laat je inspireren!

knuffel

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone