Je kind is bang voor die enge clowns, en nu? Tips!

Het nieuws doet al een paar dagen verslag van die enge clowns. Kinderen komen er mee in aanraking en stellen vragen, logisch! Bij mijzelf komen dan vragen op over wat ik kan zeggen om de zorg van mijn zoon over deze gekke enge verklede figuren serieus te nemen. En dan het liefst op een manier die hem rustig aan de nacht doet beginnen. En een manier die hem alert houdt, maar ook niet nog angstiger maakt. Nog niet zo makkelijk. Zodoende ben ik een beetje gaan zoeken en heb ik allereerst opgeschreven wat clowns in zijn algemeenheid ‘eng’ kan maken voor mensen. En ik heb een aantal tips opgeschreven over hoe je met je kind kunt praten over de recente verschijningen in het land. Hopelijk heb je er iets aan en heb je een mooie aanvulling dan hoor ik deze graag,  Dan vul ik het lijstje aan.

Wat maakt het dat sommige kinderen clowns eng vinden?  

Door de schmink zie je geen interactie in het gezicht. Dit maakt het voor sommige kinderen onvoorspelbaar.

De manier waarop kinderen voor de eerste keer in aanraking komen met een clown en op welke manier ouders met deze clown omgaan, vormt een patroon voor het kind. Wanneer ouders zorgeloos en relaxed lachen met de clown, dan zullen kinderen dit ook sneller op deze manier overnemen.

Individuele verschillen: de één houdt van griezelen en spookhuizen, de ander niet.

De leeftijd waarop kinderen in aanraking komen met een ‘ enge’ clown. Op een bepaalde leeftijd, en dit verschilt per persoon, zijn kinderen en jongeren in staat om te beseffen dat het geen reële bedreiging is.

De reacties van mensen om kinderen heen. Wanneer volwassenen bang zijn, zullen kinderen sneller volgen en dit gevoel overnemen.

Kinderen zijn over het algemeen gevoeliger voor nieuwe prikkels en stimulerende factoren van buitenaf; dit omdat hun zenuwstelsel volop in ontwikkeling is. Zo kunnen ze extra reageren op andere visuele prikkels dan normaal. Een ontmoeting met een clown op een bepaalde leeftijd gewoon teveel zijn voor een kind.

Tips om te praten met kinderen over de zogenaamde ‘ enge’ clowns

Neem je kind serieus en vraag wat het maakt dat het kind er zo van schrikt.

Benoem dat sommige mensen clowns spannend vinden. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn.

Benadruk dat deze enge clowns een manier humor hebben die heel veel andere mensen niet begrijpen. Hun doel is het laten schrikken van mensen op een ongepaste manier. De mensen onder het clownmasker hebben niet geleerd hier goed mee om te gaan.

Benoem dat we een goed politiesysteem hebben in Nederland dat overal extra oplet of ze enge clowns zien.

Laten we niet vergeten dat de vrolijke clowns, en gelukkig zijn daar er veel meer van, er zijn om kinderen en volwassen te laten lachen. Of om ze een nare situatie of ziekte te laten vergeten, denk maar aan de cliniclowns.

Benoem dat het goed is dat je kind er over nadenkt; dit zorgt voor oplettendheid en kennis.

Brainstorm samen over helpende (leuke) gedachten wanneer de angst oploopt. Eventueel kun je ze opschrijven.

 

 

 

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone

Een gedachte over “Je kind is bang voor die enge clowns, en nu? Tips!”

Reacties zijn gesloten.