Inspiratie

Inspiratie

Kinderen hebben 100 talen (gebaseerd op het gedicht van Loris Malaguzzi), dus ook symbolische 100 manieren van rouwen. Dit inspireert me en vormt tevens mijn visie. Een ieder rouwt op eigen wijze. En bovendien is aandacht voor datgene wat een persoon meemaakt van groot belang. Zonder aandacht voor verlies is evenwichtig opgroeien vrijwel onmogelijk (zie het verhaal van de drie bomen).

 

 

 

bij het kind blijven. Uiteraard zijn prentenboeken ook anders in te zetten dan ons altijd maar te verschuilen achter een verhaal dat niet door onszelf is geschreven. In principe schrijven we met een verlieservaring nog harder verder aan ons levensverhaal. Er zijn vele momenten in het leven die bijdragen aan ons verhaal. En dan zijn er grote momenten die ons leven drastisch van richting doen veranderen. Vaak kost het heel veel moeite om deze grote ervaringen te integreren in ons leven. Vooral als het verdrietige momenten zijn. Uiteraard klinkt het utopisch wanneer Rene Diekstra zegt dat een verlies tevens een kans is. Veelal voelen we dit niet zo, echter wanneer we enigszins terugkijken op ons levensverhaal tot nu dan zien we vaak dat er een kern van waarheid in deze opmerking zit. Ik bedoel niet dat we dit in een soort psycho educatie aan kinderen moeten opdragen.

‘ ik denk wel eens dat verliezen daarom bestaan, als gelegenheden om emotioneel wijzer te worden’.

Dit is voor kinderen ook zo, hoe hard het ook klinkt. Ik ben ervan overtuigd wanneer we kinderen serieus nemen in hun rouwproces en ons bewust blijven van de duur en onvoorstelbaarheid van processen, we ze in veel  gevallen op kunnen voeden tot emotioneel wijze personen.

Rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen (en hun ouders en leerkrachten)