Blog

Nadenken over de gouden tranen in jouw klas

De gouden tranen brainstorm heb ik ontwikkeld om gericht stil te staan bij de levensverhalen van de kinderen in jouw klas. Dit kan heel mooi aan het begin van het schooljaar, maar natuurlijk op ieder moment waardevol. Neem je een klas over? Ook dan is het waardevol om even een paar minuten te nemen om de gouden tranen brainstorm te doen. Er zijn inmiddels ook al leerkrachten die het blad bij de warme overdracht meegeven aan het einde van het schooljaar.

Hoe ga je te werk?

✨Je schrijft een naam in een gouden traan als het kind een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. Je hoeft gebeurtenissen niet af te wegen of te vergelijken met elkaar.

✨Schrijf de naam op en daaronder beknopt de gebeurtenis die het leven van het kind voorgoed veranderde.

✨Bewaar het blad bijvoorbeeld in je klassenmap. Je zult merken dat je het op bepaalde momenten even erbij pakt. En soms kom je het onverwachts tegen.

✨Het mooie is dat deze start al verandering kan brengen in de erkenning die kinderen voelen. Want je denkt er over na en staat er bij stil. Jij als leerkracht weet ervan. Ik gun alle kinderen leerkrachten die even dit momentje van bewustwording pakken.

Meer activiteiten

In de download vind je meer opties om met kinderen na te denken over verschillende soorten tranen: aanhaakmomentjes om gouden tranen te laten glinsteren.