Blog

Kerstbalritueel

Het kerstbalritueel kwam ik een aantal jaar geleden tegen via @whatsyourgrief. Prachtig in zijn eenvoud en aan te passen naar jouw eigen situatie en beschikbare materialen.

Herinneringen

Kerstmis is een tijd van verbinding en samenzijn.⁠ Tevens een tijd van herinneringen. Soms wordt het gemis van een dierbare in deze periode extra gevoeld. Gouden tranen zijn overal om je heen, en misschien ook wel bij jouzelf.⁠⠀Herinneringen kunnen zorgen voor een glinstering in de gouden traan. Om herinneringen en emoties te verenigen met het kerstfeest is deze activiteit een mooi idee.⁠

Symboliek

Voordat er kerstballen werden gemaakt, hingen mensen etenswaren in de boom. Later werden er grote kerstballen gemaakt, ook wel geest- of heksenballen genoemd. Deze mooie glinsterende ballen werden opgehangen bij het raam. Toen waren mensen bang voor geesten en heksen en deze ballen zouden hen daartegen beschermen. Later kwamen er allerlei andere versieringen: in alle kleuren, soorten en maten.

Verhalen in de boom

Wat je ook vaak ziet dat er bij een speciale gelegenheid of om een moment te markeren een speciaal kerstornament voor in de kerstboom wordt gekocht. Tegenwoordig kun je de meest speciale ornamenten vinden. Bij het versieren van de kerstboom komen de verhalen weer naar boven. De versiering groeit met de jaren mee. Dit helpt ook kinderen om hun verhaal te vertellen. Prachtig mooi!

Wat heb je nodig?

Veel verschillende kleuren lint, een doorzichtige kerstbal die je kunt vullen, glinsterelementjes en strookjes om op te schrijven. Ik maakte ook een download waardoor je met kleuren en eventueel glitterelementen ook een kerstbal op papier kunt maken. Hierbij geeft het kind kleuren aan de kerstbal die passen bij de gevoelens op dat moment. Glinsterende elementen kunnen symbool staan voor de herinneringen.

Hoe ga je te werk?

  • Ga met een kind in gesprek over welke emoties er allemaal kunnen komen kijken bij rouw, bij iemand missen. Afhankelijk van de leeftijd kunnen er verschillende emoties genoemd worden. Ken elke emotie een kleur lint toe, en licht dit mooi geordend neer op tafel. Knip de lintjes en stukjes papier alvast in kleinere stukjes.
  • Werk je met de kerstbal-download, laat dan de kinderen kleuren toekennen in de legenda onder de kerstbal. Je kunt kiezen voor de emoties die al benoemd staan, ook kun je een andere legenda maken op de tweede versie in de download.
  • Leg uit dat het kind een kerstbal mag vullen met alle emoties die hij voelt wanneer hij aan diegene denkt die hij mist. Dit is een mooie aanleiding voor een gesprek dat er van alles gevoeld kan worden: een wirwar aan gevoelens is heel normaal wanneer je iemand moet missen van wie je zoveel houdt.
  • Vervolgens kun je samen nadenken over mooie, gouden herinneringen. Voor elke herinnering kun je een glinsterelementje in de kerstbal stoppen. Het kan ook zijn dat een kind geen herinneringen heeft, dan kun je als begeleidende volwassene een herinnering aan het kind vertellen. Ook zo waardevol!
  • Tenslotte kun je kinderen aanmoedigen om iets op de papieren strookjes te schrijven of te tekenen. Dit kan een herinnering zijn, een boodschap aan de dierbare of iets anders wat ze graag willen.
  • Hang de kerstbal op een mooie, fijne plek op. Erkenning en herkenning voor het kind!
*
  •  

Deze activiteit is erkenning en herkenning in een!

Tips voor glinsterende gouden tranen

Wil jij mijn tips voor glinsterende gouden tranen ontvangen? Laat je e-mailadres achter en schrijf je in!