Rouwpaspoort

Het rouwpaspoort is een praktisch handvat om kinderen erkenning te geven voor het verlies dat ze hebben meegemaakt: de verbinding tussen thuis en school. In boekvorm en met de mogelijkheid om veerkracht te verzamelen gedurende het hele schoolleven.

Voor kind en leerkracht

Voor kinderen is het paspoort van groot belang. Maar ook voor de leerkracht is het een vorm van ondersteuning. Want er zijn zoveel momenten dat een leerkracht niet weet wat te doen. In het drukke dagprogramma, in de hectiek van alle dag. Hoe fijn dat je iets kunt pakken wat concreet is. Wat richting geeft in een subtiele begeleiding.

Inhoud van het rouwpaspoort

  • Het rouwpaspoort bestaat uit 19 elementen: bouwstenen voor rouw.
  • Het rouwpaspoort bevat 106 bladzijden, gedrukt op160 grams papier.
  • Het rouwpaspoort reist een heel schoolleven mee.

Doen met behulp van praktische handvatten

In eerste instantie zorgt het rouwpaspoort voor erkenning. Een kind echt zien. Daarbij bevat het rouwpaspoort praktische handvatten: inspiratie om de connectie met het kind aan te gaan en om aan te kunnen sluiten bij het de rouwbehoeften van een kind. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld belangrijke data verzamelen, afspraken maken met de leerkrachten, herinneringen koesteren, troostwoorden van vriendjes en vriendinnetjes verzamelen, dankbaarheidslijstjes maken, belangrijke rituelen weergeven en woorden van de leerkracht ontvangen aan het einde van het schooljaar. Hieronder een drietal spreads zodat je een idee hebt van de inhoud.

De connectie tussen thuis en school met daarbij de ‘Voor jou’ tekst. Deze is naar het kind toegeschreven en biedt inspiratie voor begeleidende woorden bij het geven van het rouwpaspoort.
De ruimte die kinderen krijgen om vragen te stellen, is nog veel belangrijker dan de goede antwoorden. Daarom ook in het rouwpaspoort ruimte voor vragen. Soms lucht het op om ze op te (laten) schrijven.
Troostberichtjes van lieve mensen: voor nu en later zeer waardevol. In het rouwpaspoort vind je meerdere van deze bladzijden zodat je het naar behoefte van het kind kunt herhalen.

Aanzwengelleerkracht

Iets in handen hebben, helpt je waarschijnlijk om dit onderwerp ook daadwerkelijk aan te zwengelen in jouw klas en op jouw school. Het paspoort wil eigenaarschap van het kind benadrukken. Een levenshouding die sterker maakt. Die kinderen niet als een slachtoffer ziet en de leerkracht als oplosser. Maar die wel de waarde benadrukt van linkjes tussen thuis en school en gezien worden door de leerkracht. Daaruit spreekt een belangrijke boodschap aan kinderen: jij mag jouw levensverhaal vertellen. Elk schooljaar weer!

.

Tips voor glinsterende gouden tranen

Wil jij mijn tips voor glinsterende gouden tranen ontvangen? Laat je e-mailadres achter en schrijf je in!