Rouwpaspoort

Kinderen die persoonlijk verlies meemaken verdienen erkenning voor hun veranderde levensverhaal: het rouwpaspoort kan daarin ondersteunen. En leerkrachten verdienen het om iets concreets in handen te hebben. Het rouwpaspoort verzamelt veerkracht en gaat een schoolleven mee. Want een verlies overleef je niet in één schooljaar.

Waarom een paspoort?

Waarom ik voor een paspoort kies? Een paspoort wijst je niet de weg, maar markeert in de reiswereld het oversteken van een grens naar een ander land. In dat land mag je zelf kiezen hoe je je weg vervolgt. Dat doe je op jouw eigen manier. Soms blijf je ergens langer, of je gaat even terug naar een fijne plek. Eenieder kiest zijn eigen weg, en natuurlijk zijn er plekken die door meer mensen bezocht worden. Kortom: een paspoort is geen vaste methode, en geeft geen uitgestippelde route. Wel inspiratie en handvatten voor het kind en de leerkracht.

Inhoud van het rouwpaspoort

De verschillende elementen van het rouwpaspoort baseerde ik op bouwstenen voor rouw. Kinderen kunnen hun persoonlijke vingerafdruk van verdriet maken in het rouwpaspoort: om altijd weer op terug te pakken, want verdriet is persoonlijk en uniek. Dat kunnen we niet vaak genoeg benoemen: en ja ook aan jonge kinderen. Kinderen kunnen belangrijke data verzamelen, afspraken maken met de leerkrachten, herinneringen koesteren, troostwoorden van vriendjes en vriendinnetjes verzamelen, dankbaarheidslijstjes maken, belangrijke rituelen weergeven en woorden van de leerkracht ontvangen aan het einde van het schooljaar.

Aanzwengelleerkracht

Voor kinderen is het paspoort van groot belang. Maar ook voor de leerkracht is het een vorm van ondersteuning. Want er zijn zoveel momenten dat een leerkracht niet weet wat te doen. In het drukke dagprogramma, in de hectiek van alle dag. Hoe fijn dat je iets kunt pakken wat concreet is. Wat richting geeft in een subtiele begeleiding.

Iets in handen hebben, helpt je waarschijnlijk om dit onderwerp ook daadwerkelijk aan te zwengelen in jouw klas en op jouw school. Het paspoort wil eigenaarschap van het kind benadrukken. Een levenshouding die sterker maakt. Die kinderen niet als een slachtoffer ziet en de leerkracht als oplosser. Maar die wel de waarde benadrukt van linkjes tussen thuis en school en gezien worden door de leerkracht. Daaruit spreekt een belangrijke boodschap aan kinderen: jij mag jouw levensverhaal vertellen. Elk schooljaar weer!

.

Tips voor glinsterende gouden tranen

Wil jij mijn tips voor glinsterende gouden tranen ontvangen? Laat je e-mailadres achter en schrijf je in!