Blog

Als de hele wereld, Joseph Coelho & Allison Colpoys

Dit boek! Ik houd van de zinnen die de verbeelding raken en het herinneren aanzetten. Een verhaal over de band tussen een meisje en haar opa. Warme herinneringen, gevoelens, verhalen die niet meer verteld worden en het leven dat doorgaat met opa altijd in het hart. In deze blog beschrijf ik kort het verhaal en de opzet van het boek. Tenslotte geef ik tips voor in de klas.

‘Als de hele wereld bestond uit herinneringen, dan zou het verleden bestaan uit kamers, met mijn opa in elke kamer.’

Het verhaal

In het begin van het boek zie je dat opa en het meisje door de seizoenen samen allerlei dingen ondernemen. Ze maken wandelingen, spelen samen met de racebaan, cirkelen rondom de maan, luisteren naar elkaars verhalen en nog zoveel meer. Maar dan verandert alles voorgoed. Dit wordt geïllustreerd door de lege stoel van opa. De tekst vertelt niet expliciet wat er is gebeurd, waardoor kinderen zelf kunnen verwoorden wat ze denken en voelen. De woorden die zij gebruiken voor opa die dood is, kun je zelf aanvullen met concrete duidelijke taal.

Als de hele wereld…

Ieder stukje van het verhaal dat meer vertellend wordt gebracht, wordt afgewisseld met een symboolzin: deze begint altijd met ‘Als de hele wereld….’ Deze zinnen laten ruimte voor de verbeelding van eenieder die dit boek leest. En tegelijkertijd spreekt er liefde uit tussen een opa en kleindochter. En er zijn zoveel mooie zinnen in dit boek die ik zou willen delen. Maar het is juist de  loop van het verhaal, ondersteund door de illustraties, die de beleving en herinneringen extra aan kunnen zetten. Echt de moeite waard om zelf te bekijken en te lezen dus!

Als de hele wereld uit dromen bestond,

dan mengde ik al mijn vrolijke op-

herinneringen door elkaar,

om sombere plekke mee te beschilderen.’

Illustraties

Het kleurgebruik is stemmig en warm en bovendien komt het palet aan kleuren op elke pagina mooi terug. Op deze manier stralen de illustraties rust uit en zijn ze een mooie aanvulling voor het verhaal.  Wat ook een rijk aspect van dit boek is: de personages zijn van kleur. Daarmee een waardevolle aanvulling voor het boeken-repertoire rondom rouw en verlies. Ik geniet zo van de veelzijdigheid dat er nu verkrijgbaar is rondom dit onderwerp.

Voortdurende band

Een belangrijke boodschap zit door het hele verhaal heen verweven: een voortdurende band. Liefde gaat over de grenzen van het leven en de dood heen. En zo sluit het verhaal af met een beeld waarbij opa en het meisje in herinnering nog altijd hand in hand lopen.

‘Maar ik houd zijn enorme

Hand nog steeds vast.

We verkennen de wereld,

Hand in hand.’

Erkennend cadeau

Dit boek leent zich heel goed om te geven als erkennend cadeau. En wanneer je er krijtjes, een veel-kleurenpotlood, potloden of een doosje verf bij geeft, kan het ook nog zorgen voor een mini-ritueel. Zet dan bijvoorbeeld op het kaartje: ‘Om al jouw herinneringen aan….te mengen’.  

Tips voor in de klas:

  • Als de hele wereld…Bedenk zelf een ‘Als de hele wereld bestond uit…..’ zin waarbij je denkt aan een overleden dierbare of iemand die je lief vindt.
  • Herinneringen mengen. Welke kleuren wil je gebruiken om herinneringen te mengen?  Kies drie of vier kleuren en gebruik een groot papier om jouw speciale herinneringen te mengen. Eventueel kun je de tekst uit het boek erbij schrijven.
  • Caleidoscoop van herinner-dingen. Zoek de bladzijde in het boek op waar de caleidoscoop van het meisje met haar opa-herinneringen getekend is. Bekijk welke herinnerdingen de kinderen herkennen. Een papier in vieren verdelen kan helpen om ook zelf een caleidoscoop van herinnerdingen te tekenen. En wanneer je online kijkt zie je ook veel suggesties voor het knutselen van een caleidoscoop van een kartonnen koker of lege wc-rol.
  • Hand-in-hand. Met wie loop jij ook in gedachten nog weleens hand-in-hand?