Blog

 • Hartjes met een kus

  Een heerlijk boek om in de klas te hebben en om regelmatig uit voor te lezen. Het fijne vind ik dat je belangrijke kalendermomenten en de seizoenen door het schooljaar heen met dit boek kunt volgen. Je hebt altijd een mooi en fijn verhaal paraat.

 • Zeeglas-metafoor

  Ik vond het inspirerend om te lezen hoe zeeglas een tastbare metafoor kan zijn in je klas om kinderen uitleg te geven over ingrijpende gebeurtenissen, de emoties die daarbij komen kijken en hoe deze gebeurtenis voor altijd een onderdeel van je leven is. En ook kan het met een mooi kaartje erbij een waardevol erkennend cadeau voor en kind of collega die verlies meemaakt.

 • Voor altijd

  Een prachtig beeldboek met korte teksten en duidelijke illustraties over een thema dat eenieder zal aanspreken: de cirkel van het leven. De boom is in dit verhaal een vast baken en een vertrouwde plek om naar toe te gaan: hij groeit mee en past zich aan de seizoenen aan. En toch is daar ook afscheid nemen en leren omgaan met veranderingen. 

 • Ik mis je

  Dit boek is een prachtige starter voor een gouden levensles over missen. En missen is een werkwoord, absoluut. Ik zou zeggen voorlezen in de klas en volg met waardevolle interesse welke symboliek de kinderen oppakken.

 • Gedachten denken

  Een boek vol filosofische zinnen en vragen die opgeroepen zouden kunnen worden. Het mooie is dat het gesprek over gedachten, hoe ongrijpbaar ook, kinderen handvatten en erkenning kan geven. Dit boek maakt gedachten in ruime zin bespreekbaar en geeft kinderen veel mogelijkheden om aan te haken met hun eigen ervaringen.

 • Olimillimeter & Megamond

  Een boek waarin verdriet, groei, moed en veerkracht centraal staan. Ritueel recepten geven praktische handvatten om mee aan de slag te gaan.

 • Zij, ik en de sterren

  Middenin het alledaagse drukke (school)leven van een tienerjongen wordt in dit verhaal een ingrijpende gebeurtenis besproken: het verlies van een broertje of zusje vlak na de geboorte.

 • Metaforen en rouw

  Er zijn de bekende metaforen en ook nieuwe (creatieve) metaforen die rouw en verlies toegankelijker kunnen maken. In deze blog beschrijf ik de betekenis en eigenschappen van metaforen, welke waarde ze geven aan de thema’s rouw en verlies, hoe kinderen zicht ontwikkelen ten aanzien van metaforen en wat ze kunnen betekenen voor Gouden levenslessen.

 • Schaduwvrienden

  De schaduw-metafoor geeft je als leerkracht en onderwijsprofessional echt iets in handen om dit thema bespreekbaar te maken. Een boek dat het verlies van een broertje of zusje centraal stelt.