Blog

De bloemen van juffie, Wina Eberhard

De juf van Muis is heel erg ziek. Zo ziek dat ze niet meer beter kan worden. Een boek met een unieke focus: afscheid nemen van een leerkracht omdat deze ongeneeslijk ziek is. Dit verhaal neemt kinderen door middel van briefjes mee in de tijd na het afscheid op school. Tevens is het een eerlijk boek met zachte rustige tekeningen die het verhaal ondersteunen. In deze blog licht een aantal elementen uit en geef ik tips voor in de klas.

Bloemen

Met deze bloemen kunnen we fijn aan elkaar denken als we elkaar missen.

Bij het afscheid in de klas geeft Juffie aan alle kinderen een pot bloemen. Muis wil heel goed voor de bloemen zorgen en doet dit vol overgave samen met Omi en Knuf. De bloemen zijn in het verhaal een doorlopend symbool voor de band tussen Juffie en Muis.

Verhalen in briefjes

Muis stuurt briefjes naar Juffie. Ze tekent de brieven en mama schrijft er woorden bij. Dit element zal veel jonge kinderen aanspreken. Want vaak is er de wil om een brief te schrijven, en dat kan natuurlijk ook met tekeningen en woorden die erbij geschreven woorden door een volwassene in de omgeving. Voor Muis is dit de manier om haar verhalen en avonturen te delen met Juffie.

Eerlijk 

Kan ze doodgaan? Muis denkt na en vraagt dit aan haar mama. Ik vind het mooi dat er naast de briefjesverhaallijn ruimte is voor eerlijke antwoorden op vragen die Muis stelt. Dit geeft namelijk zo maar weer waar kinderen behoefte aan hebben. Ze hebben eerlijke informatie nodig om het verliesverhaal te verweven in hun levensverhaal.

Begrafenis

De laatste brief van Muis gaat mee met Juffie. Er is een deken met zakjes waar alle kinderen iets in kunnen stoppen. Ze stoppen in het dekentje wat ze nog aan Juffie willen geven of zeggen. Het verhaal laat op deze manier de kracht van een symboolhandeling zien. Kinderen willen graag doen en hebben op deze manier een aandeel in het afscheid.

Veilige verbinding

Wanneer kinderen afscheid moeten nemen van een leerkracht of begeleider, kan dit boek een fijne ondersteuning zijn. Het geeft woorden, symbolen en beelden in handen om via een veilige verbinding contact te leggen met kinderen.

Tips voor in de klas

  • Brief. Aan wie zou jij een brief willen schrijven of tekenen?
  • Kijkplaat. Met een klein groepje kinderen kijken naar de plaat van de kist en het dekentje erover heen. Een mooie afbeelding met veel details om kinderen op verhaal te laten komen.
  • Vlieger. Wat is er zo fijn aan vliegeren? Welke gedachten, woorden of wensen zou je aan de vlieger mee willen geven?
  • Bloemetjes. Samen praten over de bloemen van Juffie. Waarom zijn de bloemen zo belangrijk voor Muis? Welke bloemen (en eventueel op welke plek) zijn speciaal voor jou?