Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Het Rouwpaspoort heb ik samengesteld voor kinderen in de basisschoolleeftijd die een levensveranderende gebeurtenis meemaken.  Het Rouwpaspoort zorgt voor verbinding tussen thuis en school en tussen de leerkracht en het kind.  

Zorg voor een rustig moment waarbij je het kind uitlegt wat het rouwpaspoort is en waarom hij/zij deze krijgt. Belangrijk in deze fase is kijken, volgen, zien en luisteren. Waar heeft een kind behoefte aan. Ik schreef hier een blog over en daar geef ik meer handreiking voor waar je over na kunt denken wanneer je het rouwpaspoort aan een kind geeft. Start met de eerste vijf elementen van het rouwpaspoort. Deze elementen zijn vooral gericht op de realiteit en vormen samen een mooie introductie. Een jonger kind zul je moeten begeleiden, terwijl je een ouder kind wellicht zelf even kunt laten werken in het rouwpaspoort.  

Jazeker. Precies om deze reden zitten er van de meeste elementen meerdere pagina’s in het rouwpaspoort. Kinderen ontwikkelen zich en hebben op bepaalde momenten andere behoeften. Op deze manier kun je dit aanvullen wanneer het nodig is. Een rouwpaspoort reist met een kind mee en benadrukt dat het verlies niet in 1 schooljaar over is.  

In principe is dit helemaal aan jou. Ik raad aan te beginnen bij de eerste vijf elementen.