Blog

Mijn broertje is een superheld, Ramon van Loon & Daniella van Vlimmeren

Vorige week ontving ik dit mooie boekje. Het is geschreven voor alleengeboren tweelingen, hun familieleden en zorgverleners om hen te steunen in het omgaan met het verlies van een tweelingbroertje of zusje. Het verhaal kan helpend zijn om laagdrempelig het gesprek met kinderen aan te gaan wanneer daar het moment voor is.

Missie

In eerste instantie schreef Ramon dit boek voor hun dochter Fiene, om haar in beeld en woord te vertellen dat haar tweelingbroertje Kai voor altijd bij haar hoort. Ramon en zijn vrouw Annelies hebben een waardevolle missie met dit boekje. Ze kwamen tot de ontdekking dat er voor dit specifieke onderwerp nog geen verhaal geschreven was. En zodoende gunnen zij het ook andere kinderen en gezinnen die hiermee te maken krijgen, om een passend verhaal te kunnen voorlezen. Ze maken er geen winst mee, maar willen wel graag meer gezinnen bereiken die steun zouden kunnen hebben aan  ‘Mijn broertje is een superheld’. Voor 20,00 euro inclusief verzendkosten kun je het boekje bestellen.

Blijvende band

Met kleurrijke heldere tekeningen en ondersteunende tekst wordt aan kinderen verteld dat de geboorte van de tweeling gelukkig was en tegelijkertijd stil: welkom heten en afscheid nemen. Dit verhaal benadrukt op mooie wijze de tweelingband die er altijd zal zijn. Het gaat niet over loslaten maar anders leren vasthouden.  Het gaat over een band voor altijd: continuing bonds.

Een superheld met een cape: je ziet hem niet, maar hij gaat altijd met je mee.

Sterrensymboliek

Sterrensymboliek, en een broertje als een superheld. Dit verhaal benadert vanuit symbolen en gevoel waar een overleden broertje of zusje kan zijn. Tegelijkertijd laten de tekeningen en tekst ruimte voor kinderen, en volwassenen, om met eigen verbeelding en ervaring op verhaal te komen. En dat laat gouden tranen glinsteren. Superbelangrijk!

Nog meer lezen

Geschat wordt dat jaarlijks 2000 kinderen een broertje of zusje verliezen. Het kan fijn zijn om een passend boek te hebben of om als erkennend cadeau te geven. Niet alleen voor de kinderen maar juist ook voor volwassenen om in te tunen op de taal van kinderen. Via onderstaande knop kun je een uitgebreide boekenlijst downloaden. Heb je nog een aanvulling voor deze lijst? Laat me het zeker even weten.