Blog

Papa draak wordt niet meer beter

De felle kleuren en de liefdevolle tekening op de voorkant nodigen direct uit om het boek open te slaan. Je wil het verhaal lezen. Ook al weet je dat dit een boek over afscheid en verlies is. Sacha heeft op een hele fijne manier woord en beeld gecombineerd. Het verhaal van de drakenfamilie neemt je mee: samen met humor, aandacht voor de realiteit en een blik op de toekomst.

Sacha Groen – Weduwe in opleiding

Sacha en haar gezin kregen in 2017 een levensveranderende diagnose te horen. Haar man heeft de ziekte ALS en papa ‘draak’ wordt niet meer beter. Sacha ging op zoek naar boeken voor haar kinderen, maar miste in het grote aanbod een boek over een ongeneeslijk zieke ouder. Zodoende ging zij zelf aan de slag.

Draken en papa’s: superhelden

Allereerst maak je kennis met de drakenfamilie. En wanneer je het verhaal van de schrijfster kent, raakt dit nog meer. De metafoor vind ik krachtig gekozen. Vaak zijn draken superhelden voor kinderen, net als papa’s. In het boek zien we dat ook wanneer ze ongeneeslijk ziek worden, ze altijd de held van een kind blijven. Ze geven krachten door in generatie en ondersteunen de ontwikkeling van een kind ook in de latere herinnering.

Emoties en veerkracht

Belangrijk is dat er aandacht wordt besteed aan de emoties die kinderen (en volwassenen) kunnen hebben wanneer zij afscheid moeten nemen. Die wirwar aan gevoelens mag er zijn, en ik vind het altijd fijn wanneer dit naar voren komt in een verhaal. Verder zien we de veerkracht van het drakenteam, ook als ze met z’n drieën zijn: met papa draak in hun herinnering. Hij hoort er voor altijd bij.

Een boek voor glinsterende gouden tranen

Dit boek kan ouders en leerkrachten ondersteunen om kinderen erkenning te geven voor wat er gebeurt in hun leven. Dit boek kan werken als een veilige verbinding om een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken. Het drakenteam neemt je mee en zendt veerkracht door de bladzijden en tekeningen heen naar elk gezin dat dit nodig heeft. Een boek voor glinsterende gouden tranen.

Stichting ALS

En van elk verkocht boek gaat er 1 euro naar Stichting ALS.

Voor meer info: https://www.kinderboeken.nl/boek/papa-draak-wordt-niet-meer-beter/