Blog

Vallende veertjes

Er zijn verschillende boeken rondom rouw, allemaal met een eigen invalshoek en unieke manier van een moeilijk onderwerp bespreekbaar maken. Het mooie vind ik dat ik veel boeken kan inzien. Dit boek van Monique Hurkmans (woordenvanger) en Brigida Almeida (beeldverteller), Vallende veertjes, beschrijft op een filosofische manier het missen van een zusje. En door dit onderwerp aan te snijden kan dit een erkennend boek zijn voor kinderen die een broertje of zusje missen. Ook wanneer ze deze niet zelf gekend hebben.

Jouw eigen levensverhaal

Begint je verhaal bij je geboorte? Of misschien al daarvoor? Dit boek benadrukt het belang van het kennen van jouw eigen levensverhaal. Wat gebeurde er voordat je werd geboren? Het is belangrijk om jouw eigen verhaal begrijpen: dit helpt je om samen met mooie herinneringen de toekomst tegemoet te treden.

Ama en Oya

Ama komt van de zee en Oya van het land. Wanneer Ama aanspoelt, lijkt Oya haar al te verwachten. In het verhaal wordt duidelijk dat Oya van kleuren en beelden is. Oya daarentegen duikt woorden op. Allebei missen ze een zusje. In gesprek komen ze daarachter en hebben ze samen een belangrijke missie.

Laatjes vol verhalen en herinneringen

In de hut van Oya zijn allemaal laatjes. Samen met Ama kan Oya daar verhalen in stoppen. Door het combineren van woord en beeld gaan ze daar samen mee aan de slag. De laatjes kunnen open en dicht, iedereen kan erbij. En elk laatje krijgt een veer en een verhaal.

Symboliek

De regenboog, golven, woorden, beelden, land, zee en veren: ze komen als symbool naar voren in dit verhaal. Ze geven kinderen de gelegenheid om eigen ervaringen en gedachten hieraan te koppelen.

Elke veer is een herinnering aan een lege plek thuis

Bovendien roept dit verhaal op tot filosofische gesprekken. Het is geen kant-en-klaar verhaal, maar biedt heel veel ruimte: ruimte voor een eigen symbolische wereld van betekenis. En ruimte voor het stellen van vragen.

Zinnen en beelden om in gesprek te raken

Dit boek nodigt uit om elke keer weer te lezen. En om de tekeningen te bekijken. Ook verdienen sommige zinnen het om apart herhaald te worden. Of om op te schrijven op een mooi papiertje en er nog eens extra over na te denken.

De mooie beelden en prachtige zinnen nemen je op een zoektocht naar het verhaal van je leven en de plek die overleden dierbaren daar altijd in zullen blijven hebben.

Vallende veertjes in de klas

Zeker een boek om in de klas te lezen. Naar mijn mening geschikt voor alle klassen. Om in gesprek te raken over het missen van een dierbare met bijzondere erkenning voor kinderen die een broertje of zusje missen.

En hoe mooi zou het zijn als je in de klas ieder kind een veer geeft en daar een verhaal bij laat schrijven over een belangrijke gebeurtenis in zijn of haar leven. Ik zie veel mogelijkheden rondom het symbool veren.

Je kunt dit boek bestellen via: info@huisvolherinnering.nl