Blog

Van missen krijg je het koud, Sandra Jongeneelen & Wouter van der Toorn

Dit boek wilde ik al een tijdje lezen. Als kind heb ik ervaren hoe rouw zich in je lichaam kan vastzetten en hoe dit een uitweg zoekt. Ik hyperventileerde flink en heb als kind nooit begrepen wat de aanleiding was. Dat was beangstigend en belemmerde mij flink. Toen ik in mijn begin twintiger jaren meer ging leren over rouw, snapte ik wat de aanleiding was van het hyperventileren: het missen van mijn broertje.

Brede kijk

Een duidelijke invalshoek: wat rouw met je lijf doet. Tegelijkertijd verbinden de korte hoofdstukken met aansprekende titels de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van rouw. Het geeft een brede kijk op rouw. Elk hoofdstuk geeft informatie gekoppeld aan ervaringsverhalen en vragen om te reflecteren op jouw eigen proces.

Geen vast recept

Tijdens het lezen maak ik aantekeningen en schrijf een aantal inzichten die me aanspreken op. Zo wordt beschreven dat rouw geen vast recept heeft, daarentegen verdient rouw een benadering vanuit de uniciteit van ieder mens. Helemaal eens! Ook wordt het domino-effect dat persoonlijk verlies kan veroorzaken besproken, evenals rouw op het werk, de biologie van rouw en fysieke klachten. En dit is nog maar een selectie van de onderwerpen.

Tranenweetjes

Hoofdstuk 11 gaat over wat tranen ons vertellen. Natuurlijk heeft dit mijn speciale interesse. Want hoe zit dat nu precies. Lucht huilen echt op? En wat leert onderzoek naar huilen en tranen ons? De tranenweetjes in dit boek zijn ook helder om met oudere kinderen te bespreken. En kunnen mooi gekoppeld worden aan de ‘Gouden tranen les’.

Compleet

Dit boek is heel compleet en leest fijn. Mooi om aan iemand te geven die persoonlijk verlies meemaakt. De leeswijzer aan het begin van het boek geeft richting. Ook een waardevolle verdieping voor mensen, en dus ook leerkrachten, die meer willen weten over de fysieke aspecten van rouw. Ook kinderen krijgen te maken met deze aspecten van rouw en zullen soms dingen voelen waarvan ze niet weten hoe dit komt. Superfijn als ze een steungevende volwassene in de omgeving hebben die dit boek heeft gelezen. Want die weet dan rouw een brede benadering nodig heeft. En dat maakt verschil en geeft erkenning!