Blog

Voor altijd, Iris Boter

Een prachtig beeldboek met korte teksten en duidelijke illustraties over een thema dat eenieder zal aanspreken: de cirkel van het leven. De boom is in dit verhaal een vast baken en een vertrouwde plek om naar toe te gaan: hij groeit mee en past zich aan de seizoenen aan. En toch is daar ook afscheid nemen en leren omgaan met veranderingen. 

Er wordt aan de boom geschommeld en tevens biedt de boom een geweldige verstopplek. Een plek om eindeloze zomerdagen door te brengen en om een sneeuwpop onder te maken. Een grote vriend om aan te zwieren en om onder te schuilen. Dan stelt het meisje een belangrijke vraag.

Blijft het altijd zo?

Een pakkende vraag die over meer gaat dan de boom. Dit is een levensvraag die we snappen en voelen. Dingen veranderen en soms zouden we dit liever tegenhouden: dat alles blijft zoals het is. Er wordt in het verhaal niet een direct antwoord gegeven op de vraag van het meisje. Wel laten de beelden zien dat het niet zo kan blijven zoals het is.

Het verhaal laat de jonge lezer eerst wennen aan veranderingen door de seizoenen centraal te stellen. Mooi om samen met jonge kinderen hierbij stil te staan. Wat zien we aan de boom? Hoe komt het dat deze verandert? En welk seizoen vind jij het fijnst. Dan wordt het meisje ziek en zorgt de boom voor brandhout. Het lijkt een definitief afscheid maar…Er is hoop en een prachtige weergave van verder leven. Heel mooi om kinderen deze levensloop zelf te laten ontdekken.

‘Ik mis je lieve boom

Het leven dat doorgaat, ook al is het anders dan eerst. Het boek is hoopgevend, benadrukt de band door generaties heen en benadrukt veiligheid en vertrouwen. Dit boek hoort in de klas een plek te krijgen waar kinderen het makkelijk kunnen pakken. Het is een beeldboek en dit maakt het toegankelijk voor veel kinderen. Om te verwonderen, te leren over de cirkel van het leven en om misschien zelf wel op zoek te gaan naar zo’n vast baken dat zich aanpast aan de seizoenen. Zo leren kinderen al vanaf jonge leeftijd dat veranderingen een onderdeel van elk leven zijn.  

Tips voor glinsterende gouden tranen

Wil jij mijn tips voor glinsterende gouden tranen ontvangen? Laat je e-mailadres achter en schrijf je in!