Blog

Vos wil naar de maan, Floor Tinga

De maan en de sterren spreken vaak tot de verbeelding wanneer het gaat om iemand missen. Kinderen vragen zich af waar iemand is. De blijvende band is voor kinderen belangrijk en brengt hen ook zeker waarde. De ruimte die kinderen krijgen om na te denken over een plek voor een overleden dierbare, is ondersteunend voor het integreren van het verlies in het levensverhaal. En dit boek speelt daar op een mooie manier op in. Zou de papa van Vos op de maan zijn?

Papa

Vos mist zijn papa en denkt aan de fijne dingen die hij met hem deed. Zo gingen ze graag samen vissen. Maar nu papa er niet meer is, voelt dit vissen toch anders. Hij gaat op zoek naar papa en vraagt zich af waar hij kan zijn. Zou papa op de maan aan het vissen zijn? Zou hij vissen tussen de fonkelende sterren?

‘Vangt papa vissen tussen de fonkelende sterren?

Verbeelding

Vos wil heel graag naar de maan. En hij probeert van alles. Dit zal kinderen zeker aanspreken in verbeelding en creatief denken. Een allerhoogste tak, de allerhoogste toren of meevliegen met een vogel: Vos probeert het allemaal. Hij wil zo graag dichterbij de maan komen. Vos ontmoet Duif en vliegt een stuk met hem mee. Het verhaal brengt in kindertaal en sfeervolle afbeeldingen een hele belangrijke boodschap aan kinderen: In het leven moet je het zelf doen, maar niet alleen.

‘In het leven moet je het zelf doen, maar niet alleen.’

Vriendschap

Wat Vos uiteindelijk helpt is niet de maan en papa daar vinden. Wel de vriendschap met Duif, herinneringen aan papa en de vis die mama heeft klaargemaakt net zoals papa altijd deed. Er worden grapjes gemaakt en Vos en Duif hebben duidelijk plezier.

Samen

Een boek over missen , het koesteren van herinneringen, op zoek gaan naar een plek en de warmte van vriendschap voelen. De verschillende elementen in dit boek geven ruimte voor de eigen beleving van kinderen. Kinderen kunnen aanhaken met hun eigen verhaal en verbeelding. Bovendien komen ze in aanraking met het missen van een dierbare. En in iedere klas zitten kinderen die een overleden familielid missen. Een boek dat het verdient om voorgelezen te worden, en dit kan op elk moment van het schooljaar.

Tips voor in de klas:

  • Illustraties. Kies een afbeelding uit die jou als leerkracht raakt en gebruik deze als starter voor een gesprek over verlies.
  • Gesprek over vriendschap. Hoe komt het dat de vis die mama klaar heeft gemaakt aan het einde van het verhaal wel lekker smaakt?
  • Herinneringen. Vos ging graag vissen met papa. Wat vind jij fijn om met familie te doen?