Blog

Boekentip: Voor altijd dichtbij, Elvis Peeters & Yule Hermans

Een hartverwarmend boek over het verlies van een ouder en verder leven. Ik ga proberen een omschrijving te maken die voldoet aan dit pareltje. Het is namelijk een complete beleving waarbij de symboliek die in tekst en beelden is verweven, je meeneemt door verlies en verdriet. Echt een aanrader om het boek zelf te bekijken en alles goed op je te laten inwerken. Het boek is groot van formaat en zorgt ervoor dat je echt iets stevig in handen kunt houden, de illustraties groot kunt bekijken en als het ware in het verhaal duikt. Wat lees jij in de tekst? Hoe komen de beelden bij je binnen? In deze blog geef ik een korte omschrijving van het verhaal en ik sluit af met tips voor in de klas.

Sterrenhemel van sproeten

Yule heeft sproeten op haar gezicht, net als mama. Mama noemt deze sproeten een sterrenhemel. ‘s Avonds zoeken ze bij elkaar naar figuren, wanneer je de sterren (sproeten) met elkaar zou verbinden. Maar dan verandert plotseling alles. Een dubbele pagina benadrukt de afstand die er ontstaat tussen Yule en mama. Er wordt nog niet met zoveel woorden gezegd dat mama dood is, maar dat blijkt ook uit de volgende bladzijden. Even later zegt het broertje van Yule:

‘Mama is dood en ik denk dat ze altijd dood zal blijven.’

Glas

Glas als symbool voor onbereikbaarheid, breekbaarheid en een wereld die stilstaat. Op de momenten van het diepste en doordringende verdriet, lijken de gezinsleden opgesloten in een glazen huis. Ook lijken ze van glas. Ze bevinden zich allemaal op een eigen verdieping en kunnen elkaar niet bereiken. De huizen komen in de illustraties terug door het hele verhaal heen. Mooi om te kijken naar de grootte van de glazen huizen. Wat ik tevens bijzonder troostend en vol erkenning vind is dat de huizen ook op de laatste warme bladzijde nog steeds aanwezig zijn, weliswaar een stuk kleiner.

Onder een stolp

De vergelijking tussen rouwen en het gevoel onder een stolp te leven heb ik weleens gehoord. En toen ik de glazen huisjes in het boek zag, moest ik hieraan denken. Ook hier benadrukt het glas afstand en verdriet. Yule zoekt naar een manier om zichzelf weer te herkennen. Ze zoekt naar dat gezicht met die vrolijke sproeten. De symboliek van het glas geeft het verdriet weer en hoe eenieder in het gezin op een eigen manier met het verdriet omgaat.

‘Haar tranen zijn doorzichtig, maar niet van glas. Ze zijn echt.’

Herkenning

Yule is op zoek naar warmte en naar sporen van mama. Yule vindt allerlei dingen in huis die haar aan mama doen denken. En dan ziet ze zichzelf in een spiegel terwijl de zon schijnt. Ze glimlacht naar haar spiegelbeeld. En in dit beeld ziet ze ook haar mama , met de Grote Beer en de kleine Beer. Vanaf dit punt worden de illustraties warmer van kleur en er is weer meer verbinding tussen Yule, haar broertje en papa. Een troostend en hoopvol gegeven.

Warmte

De laatste afbeelding is treffend: Yule groot en warm weergegeven met op haar schouder haar mama in een klein glazen huisje. Passend bij het gegeven dat we om het verlies heen groeien en dat het altijd bij je leven hoort: voor altijd dichtbij. De gevoelens die kunnen komen kijken bij een verdriet, breekbaar alsof alles van glas is. En de warmte die je uiteindelijk weer kunt gaan voelen. Een boek om met kinderen te lezen én vooral te bekijken. Want het zijn de prachtige illustraties die voor kinderen misschien wel extra sprekend zijn en waarbij ze kunnen aanhaken met hun eigen gevoel en verhaal. Bovendien is dit boek een prachtig erkennend cadeau voor eenieder die een dierbare moet missen.

Je hebt sterretjes op je snoet, zegt een meisje.

Heb ik van mijn mama, zegt Yule.

Ze lacht.

Het meisje lacht terug.

Over Yule Hermans

Deze informatie staat achter op het boek. Yule Hermans is een jonge illustratrice. Met haar sfeervolle en poëtische illustraties vertelt ze kleine verhalen. Soms verhuist ze haar tekentafel naar een podium waar ze live illustreert tijdens vertelvoorstellingen. Voor altijd dichtbij vertelt haar persoonlijk verhaal. Hieronder kun je een filmpje bekijken dat laat zien hoe Yule Hermans de illustraties maakte. En neem ook zeker een kijkje op haar website.

Tips voor in de klas.

  • Sterrenhemel. De sterrenhemel is een symbolische lijn die door het verhaal heen loopt. Denk met de kinderen na over de volgende vraag: Wat betekent de sterrenhemel voor jou?
  • Glazen huizen. Yule zoekt naar sporen van haar mama: herinneringen. Welke herinneringen zou jij een in glazen huisje willen bewaren. Wanneer je een individueel kind met deze symboliek wil laten werken kun je een glazen stolp aanschaffen en hier een herinnering in laten bewaren. Dit kan ook een plek krijgen in een koesterhoekje thuis of op school.
  • Glas. Heb jij ook weleens het gevoel gehad van glas te zijn? Of de mensen om je heen. Vind je deze metafoor goed gekozen? En valt je op als je naar de grootte van de glazen huizen kijkt door het hele verhaal heen?
  • Voor altijd dichtbij. Wie is er voor altijd dichtbij jou?